KeHO Areena-tapahtuma nosti esiin arjen hyvinvointihaasteet

Miten saada liikkumattomat liikkumaan tai miten vähentää lasten ja nuorten yksinäisyyttä? Entä miten saada osatyökykyisten osaaminen käyttöön ja ikäihmiset motivoitua kotikuntoutukseen?

Nämä Keski-Suomen Hyvinvoinnin Osaamiskeskittymä KeHOn esiin nostamat hyvinvointihaasteet olivat tiimien ratkottavana ja asiantuntijapaneelin pohdittavana KeHO Areena-tapahtumassa, joka järjestettiin Kasvu Open Karnevaalin yhteydessä 24.10.2018. Ensimmäistä kertaa järjestetyn KeHO Areena-tapahtuman tavoitteena oli etsiä uusia ratkaisuja maakunnassa tunnistettuihin, mutta maailmaa laajemminkin koskettaviin hyvinvointihaasteisiin.

KeHO Areenan yleisöä.

Hyvinvointihaasteisiin etsittiin uusia avauksia

KeHO Areenan haasteita ratkaisi kaikkiaan seitsemän tiimiä, joista osa muodostettiin paikan päällä. Tiimien työskentelyä tukivat KeHOn asiantuntijat. Osa esitetyistä ratkaisuista oli yritysten tai yhteisöjen kehittämiä valmiita tai lähes valmiita tuotteita tai palveluita.

Yrityksistä Physilect Oy ja Kohote Oy tarjoavat ratkaisuja ikäihmisten motivoimiseksi kotikuntoutukseen. Samoin Keski-Suomen yhteisöjen tuki ry:n Paikko-työkalu (Osaamistodistus) ja Sami Etulan esittelemä sovellus piilotyöpaikkojen löytämiseksi ovat valmiita käyttöön otettavaksi. Superlaiffi Oy:n Arla Joensuu tiimeineen on kehittänyt tuotteen, jolla kannustetaan aktiiviseen ja liikunnalliseen elämään. Uusia ratkaisuja olivat mm. keskisuomalainen kokonaismalli lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi (Näkymätön lapsi), joka koostui koulutuksesta sekä mobiilisovelluksesta, sekä Aktiivisen elämän mentori, joka auttaa löytämään mielekkään ja oman näköisen tavan olla aktiivinen. Näkymätön lapsi- konseptia olivat kehittämässä mm. Pirjo Mustonen Jyväskylän yliopistosta, Jani Lehto VTT:ltä ja Anja Saksola Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta. Aktiivisen elämän mentorin ideoivat mm. Coach4Pro Oy ja Huco – Human Core Oy.

Tiimit hyvinvointihaasteiden kimpussa.

 

KeHO Areenan tuomaristo palkitsi seuraavat ratkaisut:

Kohote Oy – tuotteen sparraus innovaatioviikolla,

Näkymätön lapsi-konsepti – IPR-sparraus,

Sami Etula – keskisuomalainen hyvinvointikokemus.

Superlaiffi Oy ja Aktiivisen elämän mentori saivat valopilkkupalkinnot.

 

Hyvinvointitaloudesta bisnestä

Paneelikeskustelussa käsiteltiin KeHO Areenan hyvinvointihaasteita tarkastellen niiden bisnesmahdollisuuksia Mikko Kalliolan (Aava&Bang) johdolla. Panelisteina toimivat keskisuomalaiset asiantuntijat: Tarja Kettunen/Jyväskylän yliopisto (terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen), Kaisa Wallinheimo/LeWell Oy (hyvinvointiyrittäjyys ja bisnes), Jari Ritsilä (ekosysteemit ja lisäarvo), Kari Tyni (urheilutapahtumat ja Hippos2020) sekä Seppo Sneck/Largo Capital Oy (rahoitus).

Panelistit pohtivat ansiokkaasti hyvinvointihaasteiden teemoja ja sitä, miten niistä saadaan liiketoimintaa. Hyvinvointitaloudessa pätevät saman lainalaisuudet kuin muussakin liiketoiminnassa: lisäarvon asiakkaalle on oltava konkreettista ja ansaintalogiikan kunnossa. Yhteiskunnallisissa, kaikkia koskettavissa hyvinvointihaasteissa onkin ongelmana erityisesti jälkimmäinen: haasteet koskettavat suurta joukkoa suomalaisia, mutta maksajan roolissa on usein julkisen sektori. Keskisuomalainen hyvinvointitalous kääntää tätä ajattelua ja suuntaa liiketoimintaa ennaltaehkäisevään toimintaan. Liiketoimintamahdollisuuksia etsitään mm. luontoliikunnasta ja hyvinvointimatkailusta.

Paneelikeskustelu Hyvinvointitaloudesta bisnestä

 

Kiitämme kaikkia tapahtumaan osallistuneita, erityisesti hyvinvointialan yrityksiä, yrittäjiä, järjestöjen edustajia ja terveys-, sosiaali- ja liikunta-alojen asiantuntijoita! KeHO Areena järjestetään jälleen ensi vuonna.

 

Outi Teittinen

Projektipäällikkö, Meijän Spurtti-hanke
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Kuvat: Helmi Jukkala

 

KeHO on hyvinvointitekojen ja hyvinvointiasiantuntijuuden globaali kokeilu- ja kasvualusta. Lisätietoa KeHOn sivuilta.